Read our guid to find the best vps hosting for your business
Pinus

Πεύκα

Το γένος Pinus περιλαμβάνει 100 περίπου είδη τα περισσότερα από τα οποία στην Αμερική (53-57) λιγότερα στην Ασία (18) και πολύ λιγότερα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 7 είδη (P. halepensis, P. brutia, P. nigra, P. sylvestris, P. pinea, P. heldreichii, P. peuce).

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ειδών του γένους Pinus είναι ότι τα φύλλα είναι βελονοειδή (βελόνες) φυτρώνουν κατά σπονδύλους ανά 2-3 ή ανά 5 ανάλογα με το είδος, μόνο στην κορυφή των βραχυκλαδίων, και ζουν 2 ή 3, ακόμη και 5 χρόνια. Στη βάση τους οι βελόνες καλύπτονται από λευκό μεμβρανώδη κολεό και στα μακροκλάδια υπάρχουν μόνο μεμβρανώδη λεπιοειδή καστανοκίτρινα φυλλάρια.

Είναι μόνοικα είδη με μονογενή άνθη. Τα αρσενικά άνθη είναι κατά κανόνα περίπου κυλινδρικοί ίουλοι στη βάση των μονοετών βλαστών, στα βραχυκλάδια και στις μασχάλες των καστανών λεπιοειδών φυλλαρίων. Τα θηλυκά είναι κατά κωνίσκους στην άκρη των μονοετών βλαστών.

Οι καρποί είναι κώνοι με καρπικά λέπια που είναι στην αρχή σαρκώδη, αργότερα δερματώδη και τελικά ξυλώδη, σχηματίζουν στην κορυφή κυκλική ή πολυγωνική κωνική απόφυση με κεντρικό ομφαλό και τρόπιδα. Οι κώνοι ωριμάζουν συνήθως τον δεύτερο ή τον τρίτο από την άνθηση χρόνο και πέφτουν απο τα άτομα με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικό χρόνο ανάλογα με το είδος. Τα σπέρματα είναι ανά δύο σε κάθε καρπικό λέπι, με μεμβρανώδες πτερύγιο και φυτρώνουν με 4-15 κοτυληδόνες.

Τέλος τόσο το ξύλο όσο και οι βελόνες φέρουν εξωτερικά και εσωτερικά πολλούς ρητινοφόρους αγωγούς.

 

1 Pinus brutia
2 Pinus halepensis
3 Pinus heldreichii
4 Pinus nigra
5 Pinus peuce
6 Pinus pinea
7 Pinus sylvestris
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr