Read our guid to find the best vps hosting for your business

Pinus nigra

Πεύκη μαύρη

Η μαύρη πεύκη είναι δένδρο ψηλό (20-45μ.) με κόμη πυραμιδοειδή μέχρι ομπρελοειδή, με κορμό ευθυτενή, με κλάδωση κατά κανόνα σπονδυλωτή και φλοιό αρχικά γυαλιστερό, στη συνέχεια με ξηρόφλοιο που σχίζεται βαθιά. Δημιουργεί βαθύ και έντονο ριζικό σύστημα.

Η μαύρη πεύκη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών της. 'Ετσι διακρίνουμε διάφορες ποικιλίες ή φυλές. Η μαύρη πεύκη είναι είδος ημισκιόφυτο, το περισσότερο ανθεκτικό στη σκιά είδος ελληνικής πεύκης, μετά την πενταβέλονη και ψυχρόβιο, λιτοδίαιτο, με αντοχή στους ανέμους, με σχετική προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον.

Σχηματίζει δάση στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των νησιών Εύβοιας, Θάσου, Μυτιλήνης και Σάμου.

 

Τα φύλλα του είδους αυτού είναι βελόνες τραχείες, δύσκαμπτες, με μήκος 8-12 εκατοστά και κορυφή κιτρινωπή που αγκυλώνει. Είναι μονήρεις τον πρώτο χρόνο αλλά στη συνέχεια ανά δύο σε σπειροειδή διάταξη και ζουν 4-6 χρόνια.

Η μαύρη πεύκη όπως και τ' άλλα πεύκα είναι φυτό μόνοικο με άνθη μονογενή που εμφανίζονται τον Απρίλο με Ιούνιο. Τα αρσενικά είναι κίτρινοι ίουλοι και τα θηλυκά κοκκινωποί όρθιοι κωνίσκοι.

Ο καρπός είναι κώνος. Οι κώνοι είναι κάθετοι στα κλαδιά χωρίς ποδίσκο, κιτρινωποί, και τα καρπικά λέπια φέρουν αποφύσεις ρομβικές με οξεία και εγκάρδια τρόπιδα και ομφαλό αγκαθωτό.

Η μαύρη πεύκη εκμεταλλεύεται κυρίως για το ξύλο της που είναι μέτρια σκληρό και μέτρια βαρύ, με λιγότερη ρετσίνι σε σχέση με το ξύλο των προηγουμένων ειδών, καλής ποιότητας και χρησιμοποιείται για οικοδομικές κατασκευές, στην επιπλοποιϊα, στην ναυπηγική, για ινοπλάκες, μοριοπλάκες, καπλαμάδες, κόντρα πλακέ, ξυλοπολτό, κ.ά. Σε ορεινές περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χώρους αναψυχής.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr