Read our guid to find the best vps hosting for your business

Taxus bacatta

Ίταμος ραγοφόρος, Τάξος ραγοφόρος, Ήμερο έλατο, Δένδρο του θανάτου, Μαυροέλατο

Ο ίταμος είναι δένδρο, που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 15μ. Εχει κορμό όχι πάντα ευθυτενή με διάμετρο μέχρι 0,50μ. και φλοιό που απολεπτίζεται σε πολύ λεπτά "φύλλα", όπως η γλιστροκουμαριά και ο πλάτανος.

Η κόμη του είναι ακανόνιστη και τα κλαδιά του είναι οριζόντια ή στραμμένα προς τα κάτω φτάνοντας πολλές φορές μέχρι το έδαφος. Το ριζικό σύστημα μέτρια έντονο φτάνει βαθιά στο έδαφος.

Ευδοκιμεί σε βαθιά, υγρά και δροσερά εδάφη, σε σκιερά δάση και χαράδρες της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των νησιών Εύβοιας, Θάσου και Σαμοθράκης σε όλες τις φυτοδιαπλάσεις.Είναι το περισσότερο σκιόφυτο είδος ανάμεσα στα δασικά είδη της ελληνικής χλωρίδας.

Τα φύλλα του ιτάμου είναι βελόνες επίπεδες μαλακές, οξυκόρυφες, με βαθύ πράσινο χρώμα στην πάνω επιφάνεια και ανοιχτότερο στην κάτω. Είναι δηλητηριώδεις, ζουν 6-8 χρόνια και η διάταξή τους είναι δίσειρη και αντίθετη.

Είναι δίοικο είδος με άνθη μονογενή που εμφανίζονται τον Μάρτιο με Μαϊο στις μασχάλες των βελονών που βρίσκονται στα κλαδιά του προηγούμενου χρόνου.Τα αρσενικά είναι ανά 1-2 περίπου ωοειδή κιτρινωπά και τα θηλυκά είναι ανά ένα χαρακτηριστικά μικρά και πράσινα.

Ο καρπός είναι δρύπη δηλητηριώδης, με κόκκινο σαρκώδες μη δηλητηριώδες εξωκάρπιο και κορυφή βαθουλωτή. Το σπέρμα είναι πολύ σκληρό, οξυκόρυφο και δηλητηριώδες με δύο κοτιληδόνες.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr