Read our guid to find the best vps hosting for your business

Quercus pubescens

Δρυς η χνοώδης, Μεράδι

genikaΕίναι μικρό συνήθως δένδρο (ύψος 10-20μ.), με κορμό και κόμη όμοια με την απόδισκο και ξηρόφλοιο που σχίζεται σε ορθογώνια τμήματα, κυρίως στο κάτω μέρος του κορμού. Είναι θερμοβιότερο είδος με λιγότερες απαιτήσεις σε γόνιμα και βαθιά εδάφη. Η χνοώδης δρύς είναι γνωστή και ως μεράδι, γιατί ο καρπός της είναι "ήμερος" και τρώγεται ευχάριστα από τα ζώα.

geo.eksΕξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα στη ζώνη των αειφύλλων πλατυφύλλων, αλλά και στη θερμότερη περιοχή της ζώνης των αειφύλλων πλατυφύλλων αμιγής ή σε μικτές συστάδες με τη πλατύφυλλη δρυ, φράξο, σορβιά, γαύρο κλπ.

fylloplatΤα φύλλα της είναι κατ' εναλλαγή, αντίστροφα ωοειδή, έχουν βάση ποικιλόμορφη, κορυφή αποστρογγυλεμένη, παρυφές λοβωτές με λοβούς και κόλπους ποικιλόμορφους (κατσαρά). Ο μίσχος (μικρός 1εκ.) και η κάτω επιφάνεια των φύλλων έχει πολύ πυκνό χνούδι. Τα νεαρά φύλλα έχουν χνούδι και στις δύο επιφάνειες.

anthosplatΤα άνθη είναι μονογενή. Τα αρσενικά κατά κρεμάμενους πρασινωπούς ίουλους, και τα θηλυκά μεμονωμένα, ή ανά 2-3 κατά απόδισκα ή ποδισκοφόρα κεφάλαια.

karposplatΟ καρπός φέρει κύπελλο απόδισκο, που καλύπτει κατά το 1/3 έως 1/2 το σπέρμα και καλύπτεται από ποικιλόμορφα χνουδωτά λέπια.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr