Read our guid to find the best vps hosting for your business

Castanea sativa

Καστανιά η κοινή

genikaΕίναι δένδρο ψηλό (20-25μ.) ευθύκορμο με ισχυρά κλαδιά, πλατιά κόμη ,φλοιό αρχικά πρασινοκαστανό και σε μεγάλη ηλικία με κατά μήκος σχισμένο ξηρόφλοιο. Ζει κατά μέσο όρο 500 χρόνια ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1100. Είναι ημισκιόφυτο είδος με αισθησία σε πρώϊμους και όψιμους παγετούς. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, νωπά, χαλαρά σε χούμο, άργιλο, φώσφορο και κάλι, όξινα-ουδέτερα που προέρχονται από γνευσιακά γρανιτικά ή άλλα πετρώματα εκτός των ασβεστολιθικών.

geo.eksΤη συναντάμε σε όλα σχεδόν τα βουνά της χώρας μας, είναι βραδυαξής την πρώτη 10ετία και ταχυαυξής στη συνέχεια.

fylloplatΤα φύλλα του είναι κατ' εναλλαγή δίσειρα, απλά αδιαίρετα, πλατιά λογχοειδή, οξυκόρυφα, με παρυφές έντονα πριονωτές, βάση σφηνοειδή και 17 περίπου ζεύγη νεύρων.

anthosplatΗ καστανιά είναι μόνοικο είδος με μονογενή άνθη. Τα αρσενικά και θηλυκά συνυπάρχουν σε ένα μακρύ άξονα που κυριαρχούν τα αρσενικά και στη βάση του διακρίνονται τα θηλυκά. Τα αρσενικά με εξαμερές πρασινωπό περιγόνιο, 8-12 στήμονες και υποτυπώδη ύπερο και τα θηλυκά σε 6 λευκά στίγματα που προεξέχουν μέσα από το πράσινο περίβλημα.


karposplatΟ καρπός της καστανιάς είναι κάρυο κυπελλοφόρο. Τα σπέρματα είναι κάρυα, καστανά, φαγώσιμα, οξυκόρυφα με δερματώδες περίβλημα, που ανά 2-3 καλύπτονται από ακανθώδες κύπελλο, που ανοίγει σε τέσσερα μέρη μετά την ωρίμανση για να απελευθερωθούν τα σπέρματα.

Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και έχει μεγάλη πρεμονοβλαστηκότητα. Της Καστανιάς το ξύλο είναι πλούσιο σε τανίνες, (όπως ο φλοιός τα κύπελλα των σπερμάτων και του καρπού), ανθεκτικά σε μύκητες και έντομα, μέτρια βαρύ, (σχετικά μαλακό) με εγκάρδιο χρυσοκαστανό και σομφό ανοιχτό καστανό.

Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιϊα, παρκέ, πελεκητή ξυλεία κλπ. Επειδή είναι πλούσιο σε δεψικές ουσίες (τανίνη) χρειάζεται ειδική προετοιμασία για την χρήση του. Οι Συδενδρίες ή συστάδες που καλλιεργούνται και ο καρπός τους αποτελεί το κύριο αντικείμενο εκμετάλλευσης ονομάζονται κασταναριά ,ενώ εκείνων που αντικείμενο εκμετάλλευσης είναι το ξύλο, καστανωτά.
Η καστανιά προσβάλλεται από τον μύκητα Endothia parasitica που σε ορισμένες περιοχές και χώρες την έχει εξαφανίσει, γιατί η καταπολέμηση του είναι τόσο δύσκολη που πρακτικά θεωρείται αδύνατη.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr