Read our guid to find the best vps hosting for your business

Fagus orientalis

Οξυά ανατολική

genikaΕίναι είδος όμοιο με την δασική οξιά σε γενική εικόνα όσον αφορά τις απαιτήσεις, με τη διαφορά ότι η κόμη είναι στενότερη και θέλει μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

geo.eksΤην συναντάμε σε ανατολικές περιοχές βορειότερα του όρους Οξυά.

fylloplatΤα φύλλα είναι βραχύμισχα, κατ' εναλλαγή δίσειρα, επιμήκως ελλειψοειδή μέχρι αντίστροφα ωοειδή, οξυκόρυφα, με παρυφές οδοντωτές ή κυματιστές με 5-15 ζεύγη νεύρων και με μέγιστο πλάτος στο πάνω μέρος τους.

anthosplatΤα θηλυκά άνθη είναι όμοια με της F. silvatica όπως και τα αρσενικά, τα οποία όμως διαφέρουν μόνο στο περιγόνιο που είναι αρκετά κωδωνοειδές ή χωνοειδές και διαιρείται με αβαθείς εγκοπές σε 4-7 λοβούς με κορυφές αποστρογγυλεμένες και τρίχωμα μακρύτερο εκείνου της F. Silvatica και μαύρο συνήθως στην κορυφή.

karposplatΟ καρπός είναι όμοιος με εκείνου της F. Silvatica με τη διαφορά ότι το κύπελο είναι μακρυπόδισκο (ποδίσκος διπλάσιος του κυπέλλου) και καλύπτεται στο πάνω τμήμα του από ταινιοειδή, γραμμοειδή ή σουβλοειδή βράκτια (το κάτω τμήμα του είναι γυμνό, αφού τα βράκτια που το καλύπτουν πέσανε κατά την ολοκλήρωση του σχηματισμού του).

 
free pokerfree poker

Κυριότερα είδη

© 2012 botany.gr