Read our guid to find the best vps hosting for your business

Fagus sylvatica

Οξυά δασική

genikaΕίναι δένδρο ψηλό, ευθύκορμο, με λεπτό ασπροκαστανό φλοιό και κόμη αρχικά κωνική αργότερα ωοειδή και τελικά θολωτή. Η δασική οξυά είναι ψυχρόβιο είδος που ευδοκιμεί σε νωπά χουμώδη μη ασβεστολιθικά εδάφη πλούσια σε ανόργανες ουσίες. Απαιτεί μεγάλη υγρασία αέρα και αντέχει στη σκιά περισσότερο απ' όλα τα πλατύφυλλα.

geo.eksΤο συναντάμε στα βουνά των κεντρικών και Δυτικών περιοχών της Ελλάδος.

fylloplatΤα φύλλα είναι κατ' εναλλαγή δίσειρα, ωοειδώς ελλειψοειδή οξυκόρυφα με μέγιστο πλάτος στη μέση ή στο κάτω μέρος, παρυφές ελαφρά κυματοειδείς με βάση απεστρογ-γυλεμένη και 5-9 ζεύγη νεύρων.

anthosplatΕίναι φυτό μόνοικο με μονογενή άνθη. Τα αρσενικά εμφανίζονται κατά κίτρινα μέχρι κόκκινα κρεμάμενα κεφάλαια στις μασχάλες φύλλων των ετήσιων βλαστών, ενώ τα θηλυκά κατά όρθια βραχυπόδισχα κεφάλαια στην κορυφή των ετήσιων κλαδιών. Κατά κανόνα ανά δύο άνθη περιβάλλονται από τετραμερές περίβλημα.

karposplatΟ καρπός είναι κυπελλοφόρο κάρυο και ωριμάζει τον πρώτο χρόνο. Ανά δύο και σπανιότερα ανά τρία τριγωνικά σπέρματα (κάρυα), περιβάλλονται από ξυλώδες κοντοπόδισκο κύπελλο (ποδίσκος το πολύ ίσος με το κύπελλο) που φέρει σουβλοειδή βράκτια και το οποίο το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του ίδιου χρόνου με την άνθηση σχίζεται σε τέσσερα τμήματα (γλωχίνες) και απελευθερώνονται τα σπέρματα.

Το ξύλο της οξυάς είναι υπόλευκο, συχνά με ερυθρό εγκάρδιο και προσβάλλεται εύκολα από μύκητες.

 
free pokerfree poker

Κυριότερα είδη

© 2012 botany.gr