Read our guid to find the best vps hosting for your business

Pinus heldreichii

Πεύκη χελδράειχος ή Πεύκη λευκόδερμη, Ρόμπολο

Το ρόμπολο είναι δένδρο ψηλό με κόμη αραιά πυραμιδοειδή με αρωματικό ξύλο με ευθύ και μεγάλο κορμό που στην αρχή είναι σταχτόασπρος και γυαλιστερός, ενώ στη συνέχεια σχηματίζει ξηρόφλοιο σταχτοκαστανό θωρακόμορφο (λόγω του ότι σχίζεται κατακόρυφα και οριζόντια).

Σχηματίζει δάση αμιγή ή μικτά με οξυά και ψυχρόβια κωνοφόρα στη Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ν. Βουλγαρία, Ελλάδα και εν μέρει στην Ιταλία. Στην Ελλάδα τη συναντάμε στην Πίνδο, στον 'Ολυμπο, στο Βέρμιο, 'Ορβηλο και ΓκορίλαΕίναι είδος της ψυχρότερης περιοχής της φυτοδιάπλασης των φυλλοβόλων πλατυφύλλων αλλά και της φυτοδιάπλασης των ψυχροβίων κωνοφόρων. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, αλλά και σε εδάφη λιγότερο βαθιά και γόνιμα πάνω σε διάφορα πετρώματα. Οι κλαδίσκοι έχουν χαρακτηριστικά ανώμαλη επιφάνεια γιατί μετά την πτώση των βελονών παραμένουν μεγάλα προσκε-φάλια.

Τα φύλλα είναι βελόνες σκληρές, δύσκαμπτες, με οξεία κορυφή παρυφές αραιά οδοντωτές, τοποθετημένες ανα δύο στις κορυφές των κλαδιών, δίνοντας την εικόνα πράσινων θυσάνων.

Τα άνθη του ρόμπολου είναι μονογενή και ανθίζουν τον Απρίλιο με Μαϊο. Τα αρσενικά είναι κίτρινοι ίουλοι ενώ τα θηλυκά είναι δύο ή μεμονωμένοι όρθιοι κωνίσκοι χρώματος μωβ.

Ο καρπός είναι κώνος. Οι κώνοι κατά την ωρίμανση είναι καστανωποί, με δερματώδη καρπικά λέπια και αποφύσεις επίπεδες η πυραμιδοειδείς που εξέχουν. Ωριμάζουν το φθινόπωρο του δευτέρου από την άνθηση χρόνου. Τα σπέρματα του είναι μικρότερα των σπερμάτων της μαύρης πεύκης πέφτουν αμέσως μετά την ωρίμανση του καρπού, η δε φυτρωτικότητά τους είναι περίπου 60-70% και φυτρώνουν σε 3-5 εβδομάδες.

Στην Pinus heldreichii με βάση τις αποφύσεις των καρποφύλλων διακρίνουμε δύο ποικιλίες: την P. heldreichii var tyrica στην οποία οι αποφύσεις των καρποφύλλων είναι επίπεδες και την P. heldreichii var leucodermis στην οποία οι αποφύσεις είναι πυραμιδοειδείς και εξέχουν. Και οι δύο παραπάνω ποικιλίες υπάρχουν στην Ελλάδα.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr