Read our guid to find the best vps hosting for your business

Pinus sylvestris

Πεύκη Δασική

Η δασική πεύκη είναι ψυχρόβιο και φιλόφωτο είδος με μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα στις επί μέρους κλιματοεδαφικές συνθήκες. Είναι δένδρο ευθύκορμο με κόμη θολωτή μέχρι ομπρελοειδή και κωνική σε μικρή ηλικία. Ο φλοιός στο πάνω τμήμα του κορμού, είναι κιτρινοκόκκινος και στο κάτω τμήμα περίπου καστανός. Απολεπίζεται από κάτω προς τα πάνω σε χοντρότερα λέπια.

Η δασική πεύκη, είδος της ζώνης των ψυχροβίων κωνοφόρων στην Ελλάδα, σχηματίζει δάση αμιγή ή μικτά με την μαύρη πεύκη, την οξυά, κυρίως στα βουνά Πίνδο, Πιέρια, 'Ολυμπο, Βέρμιο, ορεινό τόξο Αριδαίας, Ν. Ορβηλο και Ροδόπη.

Τα φύλλα είναι βελόνες μικρές (4 -7 εκατοστά μήκος, μικρότερες από τις βελόνες όλων των ελληνικών πεύκων), ημικυκλικές, ελαφρά περιεστραμμένες και με εσωτερική επιφάνεια επίπεδη.

Είναι μόνοικο φυτό με μονογενή άνθη που εμφανίζονται τον Μάϊο με Ιούνιο. Τα αρσενικά είναι ωοειδείς κιτρινωποί ή και κοκκινωποί κωνίσκοι που εκφύονται ανά δύο και μετά την επικονίαση στρέφονται προς τα κάτω. 

Ο καρπός είναι μικρός κώνος, κωνικός με κυρτό ποδίσκο, στραμμένος προς τα κάτω και ωριμάζει τον Δεκέμβριο του δευτέρου από την άνθηση χρόνου.

Το ξύλο της έχει καστανό εγκάρδιο, ανοιχτό σομφό και είναι μέτρια σκληρό και βαρύ.

Η δασική πεύκη εκμεταλλεύεται για το ξύλο της και μπορεί να δώσει ταχυαυξή υβρίδια φυσικά και τεχνητά μετά από διασταύρωσή της με την μαύρη πεύκη κατά την κατεύθυνση: Pinus nigra x Pinus sylvestris . Η δασική πεύκη τα πρώτα 10-15 χρόνια είναι ταχυαυξής.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr