Read our guid to find the best vps hosting for your business

Pinus brutia

Πεύκη τραχεία, Αγριόπευκο, πεύκο της Θάσου

Είναι δένδρο ψηλό (μέχρι 30μ.) με κόμη σε μικρή ηλικία κωνική και αργότερα σχετικά πλατιά, με κορμό περισσότερο ευθυτενή της χαλέπιας πεύκης.Η ρίζα του είναι αρχικά βαθειά πασσαλώδης με ισχυρή διακλάδωση, εξελισσόμενη σε καρδιόριζα. Γενικά το ριζικό σύστημα είναι αρκετά έντονο.

Είναι είδος ξηροθερμόβιο (ελαφρά ψυχροβιότερο της χαλέπιας) λιτοδίαιτο, προσαρμοστικό, φωτόφιλο που μπορεί ν' αναπτυχθεί και σε άγονα αβαθή εδάφη. Σ' αυτό βοηθά το έντονο ριζικό του σύστημα) που βελτιώνει με την ρίψη των φύλλων του.

Φύεται στην Θράκη, στη Σαμοθράκη, στη Θάσο, στην Χαλκιδική, στην Χίο, στη Λέσβο, στην Σάμο, στην Ικαρία στην Κρήτη και στην Ρόδο, ενώ η ευρύτερη εξάπλωσή της περιορίζεται στην Μ. Ασία, στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και στην Κύπρο.

Τα φύλλα της τραχείας πεύκης είναι βελονοειδή (βελόνες) ανά δύο στα βραχυκλάδια, μακριές (12-22 εκ.) πράσινες, τραχείες με έντονη οδοντωτή στις παρυφές που γίνεται έντονα αισθητή με την αφή και η διάταξή τους είναι σπειροειδής.

Είναι μόνοικο φυτό με άνθη μονογενή που εμφανίζονται τον Απρίλιο με Μαϊο. Τα αρσενικά είναι κιτρινωποί ίουλοι, μεγαλύτεροι εκείνων της χαλέπιας πεύκης, ενώ τα θηλυκά είναι σκουροκόκκινοι κωνίσκοι με μικρό (μικρότερο της χαλέπιας) ποδίσκο, όρθιοι στην αρχή και μετά την επικονίαση κρεμάμενοι.

Ο καρπός είναι κώνος. Οι κώνοι είνα ωοειδεις, οξύληκτοι, κάθετοι στα κλαδιά, χωρίς ποδίσκο, ωριμάζουν την τρίτη από την άνθηση άνοιξη. Τα σπέρματα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της χαλέπιας πεύκης, έχουν σκληρότερο κέλυφος και φέρουν πτερύγιο που είναι πλατύτερο στη βάση.

Ανοίγουν τα καρπικά λέπια και πέφτουν τα σπέρματα, το Καλοκαίρι,( καθώς και οι κώνοι), ενώ παραμένει στα κλαδιά ένας αριθμός ανοικτών κώνων.

Η τραχεία πεύκη εκμεταλλεύεται για το ξύλο της που είναι όμοιο με το ξύλο της χαλέπιας, αλλά καλύτερης ποιότητας λόγω της μεγαλύτερης ευθυτένιας των κορμών και για το ρετσίνι που είναι λιγότερο και χαμηλότερης ποιότητας απ' το ρετσίνι της χαλέπιας.

Τόσο στον κορμό της χαλέπιας πεύκης, όσο και στον κορμό της τραχείας πεύκης σε φυσικές συστάδες φιλοξενείται το έντομο Marcelina Hellenica που εκρίνει ζαχαρώδες λευκωπό έκκριμα το οποίο τρώγουν οι μέλισσες. Προσβάλλεται εύκολα από την πιτυοκάμπη και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πάρκα και κήπους.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr