Read our guid to find the best vps hosting for your business

Picea excelsa

Ερυθρελάτη η ψηλή

Η Picea excelsa είναι δένδρο από τα πιο ψηλά της ελληνικής χλωρίδας με ύψος 30-60μ., ευθύκορμο με κόμη κωνική, κλαδιά κατά σπονδύλους οριζόντια ή λίγο στραμμένα προς τα κάτω με φλοιό που απολεπίζεται σε κυκλικά περίπου λέπια, με κοκκινωπή εσωτερική επιφάνεια, πλούσιο σε δεψικές ουσίες και ρετσίνι.

Το ριζικό σύστημα είναι επιπόλαιο και δίνει την εικόνα πιάτου. Είναι μακρόβιο και βραδυαυξές είδος στα πρώτα 15 χρόνια αφού τον πρώτο σπόνδυλο τον σχηματίζει στον τέταρτο χρόνο. Είναι ημισκιανθεκτικό είδος της ζώνης των ψυχροβίων κωνοφόρων και ευδοκιμεί σε εδάφη δροσερά μέχρι υγρά όπου υπάρχει μεγάλη υγρασία αέρα. Ο κορμός του είναι μακρύς κυλινδρόμορφος, κατακόρυφος, ευθυτενής, που σπάνια διχάζεται και έχει φλοιό λεπτό που στην αρχή είναι γυαλιστερός, καστανωπός και αργότερα απολεπίζεται και γίνεται καστανόλευκος.  Γενικά το ριζικό σύστημα είναι έντονο και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται έξω από την προβολή της κόμης του για να χρησιμοποιεί περισσότερο νερό της βροχής. Τα νεαρά κλαδιά είναι άτριχα και οι οφθαλμοί σχηματίζουν ανά τέσσερις πραγματικούς σπονδύλους και έχουν πολύ ρετσίνι.

Σχηματίζει δάση στη Β. και Ν. Ευρώπη. Στην Ελλάδα την Ερυθρελάτη την βρίσκουμε στη Ροδόπη της περιφέρειας Δράμας.

 

Τα φύλλα της ψηλής ερυθρελάτης είναι βελόνες μονήρεις, σκληρές, τετραγωνικές ή ρομβικές, μικρές (1,5-2 εκατοστά) πάνω σε προσκεφάλαια στραμμένα προς τα πίσω, με δίσειρη διάταξη στα σκιαζόμενα κλαδιά, σπειροειδή στα ανώτερα και με διάρκεια ζωής 5-7 χρόνια. Είναι φυτό μόνοικο με άνθη μονογενή που εμφανίζονται τον Απρίλιο με Μαϊο.

Τα αρσενικά άνθη είναι ίουλοι περίπου ωοειδείς, στην αρχή κοκκινωποί και αργότερα κίτρινοι, ενώ τα θηλυκά είναι κοκκινοϊώδεις κωνίσκοι όρθιοι που στρέφονται προς τα κάτω μετά την επικονίαση.

Ο καρπός είναι κώνος κυλινδρικός, κρεμάμενος που ωριμάζει τον Οκτώβριο του ίδιου με την άνθηση χρόνου και πέφτει ολόκληρος μετά την πτώση των σπερμάτων. Τα καρπικά λέπια που έχουν ρομβοειδή μορφή είναι δερματώδη με οδοντωτή συνήθως την πάνω επιφάνεια και μεγαλύτερα από τα καλυπτήρια λέπια. Τα σπέρματα είναι οξυκόρυφα ωοειδή καστανωπά με πτερύγια που έχουν μήκος διπλάσιό τους και με 6-9 κοτυληδόνες.

Το ξύλο της ερυθρελάτης είναι όμοιο με το ξύλο της ελάτης, δεν έχει έγχρωμο εγκάρδιο και είναι ανοιχτής καστανοκίτρινης απόχρωσης.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr