Read our guid to find the best vps hosting for your business

Abies borisii regis

Ελάτη υβριδογενής

Σαν υβριδογενής πληθυσμός είναι πολύ φυσικό τόσο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά όσο και οι βιολογικές απαιτήσεις να πλησιάζουν λιγότερο ή περισσότερο την Κεφαλληνιακή ή λευκή ελάτη.

Περιλαμβάνει άτομα ψηλά (20-35μ.) με κορμό ευθυτενή, κυλινδρόμορφο, με διακλάδωση σπονδυλωτή και οριζόντια, και κόμη πλατειά κωνική. Οι οφθαλμοί σχηματίζουν πραγματικούς σπονδύλους και έχουν πάνω τους λίγο ρετσίνι. Στα νεαρά άτομα τα κλαδιά είναι αραιότερα από τα κλαδιά της Κεφαλληνιακής ελάτης.

Εξαπλώνεται στην Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τη συναντάμε σε αμιγείς ή μικτές συστάδες με άλλα ψυχρόβια κωνοφόρα και σπάνια με πλατύφυλλα σε μικρή έκταση στην Πελοπόννησο και κυρίως βορειότερα μέχρι τα βόρεια σύνορά μας. Στα βουνά Τυφρηστό, Οξυά, 'Ορθρυ, Πίνδο, 'Ολυμπο, 'Αθωνα, Θάσο, Ροδόπη κλπ.

Τα φύλλα είναι βελόνες μικρές με μήκος 30 χιλιοστά και πλάτος 2-3 χιλιοστά, οξείες, αβαθή αυλάκωση στο πάνω μέρος και αντίστοιχη τρόπιδα στο κάτω μέρος κατά μήκος της οποίας υπάρχουν δύο λευκές γραμμές. Στα κατώτερα κλαδιά οι βελόνες είναι πιο μικρές και λιγότερο οξείες.

Είναι φυτό μόνοικο, με άνθη μονογενή. Τα αρσενικά είναι κατά κιτρινοϊώδεις ιούλους, και τα θηλυκά κατά κιτρινοπράσινους όρθιους κωνίσκους που ανθίζουν Απρίλιο με Μαϊο.

Ο καρπός είναι κατά κώνους κυλινδρικούς, όρθιους, κάθετους στα κλαδιά που ωριμάζουν στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ίδιου με την άνθηση χρόνου. Μετά την ωρίμανση πέφτουν τα καρπόφυλλα, τα σπέρματα και τα καλυπτήρια λέπια και μένουν μόνο οι κεντρικοί άξονες κάθετοι στα κλαδιά (σαν κεριά).

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr