Read our guid to find the best vps hosting for your business

Juniperus foetidissima

Άρκευθος η δυσοσμότατη, Κυπαρρίσι της Τροόδου

Είναι φυτό με ύψος μέχρι 15 μέτρα, ευθύκορμο, με κόμη που αρχίζει από τη βάση σχεδόν του κορμού και είναι χαρακτηριστικά κωνική, με κλαδιά όρθια και με κοντούς λεπτούς κλαδίσκους. Είναι είδος φωτόφιλο χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

Το συναντάμε στην ψυχρότερη περιοχή της φυτοδιάπλασης των φυλλοβόλων πλατυφύλλων και στη φυτοδιάπλαση των ψυχρόβιων κωνοφόρων κατά μεμονωμένα άτομα ή συστάδες στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στην Κύπρο, Μυτιλήνη, Σάμο και Εύβοια.

Τα φύλλα λεπιοειδή, αντίθετα και οξυκόρυφα στα πάνω κλαδιά ενώ στα κατώτερα κλαδιά και στα νεαρά άτομα είναι βελόνες ακανθώδεις και αραιά τοποθετημένες στα κλαδιά.

Είναι μόνοικο ή δίοικο φυτό, έχει μονογενή άνθη που εμφανίζονται τον Μάρτιο με Απρίλιο και είναι ίουλοι κιτρινωποί τα αρσενικά και πρασινωποί τα θηλυκά. Τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη έχουν χαρακτηριστική όχι ευχάριστη μυρουδιά.

Ο καρπός είναι ραγοστρόβιλος, ωριμάζει το δεύτερο από την άνθηση φθινόπωρο, έχει χρώμα μελανό, καλύπτεται από ένα σταχτόασπρο επίχρισμα και έχει 6-9 σπέρματα.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr