Read our guid to find the best vps hosting for your business

Juniperus communis

Άρκευθος η κοινή

Είναι φυτό με ύψος που κυμαίνεται από 1-12μ., με ρίζα πασσαλώδη, κορμό στρεβλό και κόμη περίπου κωνική που φθάνει μέχρι το έδαφος.

Το συναντάμε στις ψηλότερες περιοχές των βουνών της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και αραιότερα στα βουνά της Πελοποννήσου και της στερεάς Ελλάδας.

Τα φύλλα είναι βελόνες λογχοειδείς, μικρές (1-1,5 εκατοστά μήκος) δύσκαμπτες, απότομα οξύληκτες, που απλώνουν και φέρουν σταχτόασπρο επίχρισμα. Έχουν την πάνω επιφάνεια ελαφρά αυλακωμένη με δύο λευκές γραμμές τόσο κοντά η μία στην άλλη ώστε να φαίνονται σαν μία.

Είναι δίοικο φυτό με μονογενή άνθη, που εμφανίζονται το Μάρτιο με Μάιο. Τα αρσενικά είναι κιτρινωποί ίουλοι και τα θηλυκά πράσινοι στρογγυλοί ίουλοι.

Ο καρπός είναι γυαλιστερός ραγοστρόβιλος, με διάμετρο ένα εκατοστό περίπου, με σταχτόασπρο επίχρισμα μόνο στις παρυφές των καρποφύλλων. Έχει χρώμα πρασινωπό στην αρχή και κεραμιδί το δεύτερο από την άνθηση φθινόπωρο που ωριμάζει.

Έχει χαρακτηριστική αρωματική μυρωδιά και χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα και για τον αρωματισμό οινοπνευματωδών ποτών και άλλων τύπων ηδύποτων.

* Από τις βελόνες και το ξύλο του Juniperus communis παράγεται εξαιρετικής ποιότητας αιθέριο έλαιο με παγκόσμια εμπορική ονομασία Juniper (κέδρος).

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr