Read our guid to find the best vps hosting for your business

Juniperus oxycedrus

Άρκευθος η οξύκεδρος

Είναι φυτό με ύψος περίπου 1-8 μέτρα ευθύκορμο ή στρεβλόκορμο με κωνική κόμη και κλαδιά που φθάνουν μέχρι το έδαφος. Είναι φωτόφιλο είδος και δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

Είναι είδος της διάπλασης των αειφύλλων πλατυφύλλων και της θερμότερης περιοχής της διάπλασης των φυλλοβόλων πλατυφύλλων και το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα.

Τα φύλλα είναι βελόνες πράσινες, οξύληκτες, με κορυφή που αγκυλώνει, πάνω πλευρά με λευκές γραμμές κατά μήκος του κεντρικού νεύρου και κάτω επιφάνεια με τρόπιδα. Οι βελόνες ανά τρεις χωρίς άρθρωση σχηματίζουν σπονδύλους.

Είναι δίοικο φυτό με μονογενή άνθη, που εμφανίζονται το Μάρτιο με Μάιο. Τα αρσενικά είναι κιτρινωποί ίουλοι και τα θηλυκά πράσινοι στρογγυλοί ίουλοι.

Ο καρπός είναι γυαλιστερος ραγοστρόβιλος, με διάμετρο ένα εκατοστό περίπου, με σταχτόασπρο επίχρισμα μόνο στις παρυφές των καρποφύλλων. Έχει χρώμα πρασινωπό στην αρχή και κεραμιδί το δεύτερο από την άνθηση φθινόπωρο που ωριμάζει.

Πολλές φορές στα άτομα αυτού του είδους και συγκεκριμένα στα κλαδιά παρατηρούμε ένα ημιπαράσιτο, με λεπιοειδή φύλλα, της οικογένειας Loranthaceae το Arceuthobium oxycedri. Είναι το αρκευθόμπιουμ νανώδης θάμνος διαδεδομένος στην Ν. Ευρώπη και στη Β. Αμερική όπου υπάρχουν πολλά είδη της ίδιας οικογένειας που συνήθως είναι παράσιτα.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr