Read our guid to find the best vps hosting for your business

Juniperus drupacea

'Αρκευθος η δρυπώδης.

Η δρυπώδης άρκευθος είναι δένδρο ευθύκορμο, με ύψος 10-15μ. με πλατιά κωνική κόμη και με κλαδιά περίπου όρθια. Είναι είδος ολιγαρκές, φωτόφιλο με ιδιαίτερη αντοχή στις ανεμοθύελλες και στις αλατούχες θίνες.

Είναι είδος με μεγάλη εξάπλωση στην Μ. Ασία, Συρία, Λίβανο ενώ στην Ελλάδα είναι σπάνιο και το συναντάμε στο βουνό Πάρνωνα της Πελοποννήσου και στο βουνό Καρλίκ της Ροδόπης.

Τα φύλλα είναι βελόνες μικρές, λογχοειδείς με μήκος 1-2,5 εκατοστά και πλάτος 2-4mm με οξεία κορυφή που αγκυλώνει, με πάνω πλευρά ελαφρά αυλακωτή, με δύο λευκές γραμμές κατά μήκος του κεντρικού νεύρου και κάτω πλευρά με έντονη τρόπιδα. Οι βελόνες ανά τρεις σχηματίζουν σπόνδυλο και έχουν βάση.

Η δρυποφόρος άρκευθος είναι δίοικο είδος με άνθη μονογενή που εμφανίζονται το Μαϊο με Ιούνιο. Τα αρσενικά είναι κιτρινωποί περίπου στρογγυλοί ίουλοι , ενώ τα θηλυκά είναι πράσινοι στρόγγυλοι ίουλοι.

Ο καρπός είναι δρυπώδης στρόβιλος σταχτομελανού χρώματος, σαρκώδης, με λευκό επίχρισμα. Η διάμετρός του είναι 1,5-2,5 εκατοστά και με τρία ενωμένα σπέρματα μέσα σε ξυλώδη πυρήνα. Ωριμάζει τον δεύτερο από την άνθηση χρόνο και τρώγεται.

Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα. Η δρυπώδης άρκευθος καλλιεργείται για το ξύλο της που έχει καστανοκόκκινο εγκάρδιο και ανοιχτό καστανό σομφό, είναι μέτρια βαρύ και σκληρό με χαρακτηριστική αρωματική οσμή, (κεδρίσια μυρωδιά) διαρκές και χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική, τορνευτική και για την κατασκευή διαφόρων οικιακών αντικειμένων (κάδοι για γάλα και διάφορα τυροκομικά προϊόντα, βαρέλια κλπ.). Ακόμη μπορεί να καλλιεργηθεί και για τη στερέωση αλατούχων θινών.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr