Read our guid to find the best vps hosting for your business

Ορολογία (Α - Γ)

αγγείο : Συνεχής επιμήκης σωλήνας που συντίθεται σε κάθετη σειρά από κυλινδρικά κύτταρα - μέλη. τα οποία εφάπτο­νται μεταξύ τους με τα στενά, ανοικτά (με διάτρητες πλάκες στα αγγεία αγγειοσπέρμων), εγκάρσια τοιχώματα τους και αποτελούν τους κύριους αγωγούς μεταφοράς νερού.

αγκάθια : Οξύληκτες προεξοχές των οργάνων των φυτών (αναδύματα) που χρησιμεύουν ως αμυντικά όργανα των φυ­τών για την αντιμετώπιση των φυτοφάγων φυτών. Στο σχηματισμό των αγκαθιών συμμετέχουν εκτός από την επιδερ­μίδα και άλλοι ιστοί.

αγωγοί ρητηνοφόροι : Σωληνοειδείς σχηματισμοί στους εσωτερικούς ίσιους ίων φύλλων των κωνοφόρων που φέρουν ρητίνες.

αδένας : Μονάδα από ένα ή περισσότερα κύτταρα (εξωτερικά ή εσωτερικά του φυτού) με κύρια λειτουργία την έκκριση μίας ειδικής χημικής ουσίας ή ουσιών. Οι αδενώδεις τρίχες και τα νεκτάρια είναι χαρακτηριστικοί εξωτερικοί αδένες και οι ρητινοφόροι αγωγοί του γένους Pinus χαρακτηριστικοί εσωτερικοί αδένες.

αειθαλή (αείφυλλα) : Ξυλώδη πολυετή φυτά που διατηρούν το φύλλωμα τους ; με συνεχή ανανέωση των φύλλων τους κατά τη διάρκεια του έτους. Τα αειθαλή στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές αναπτύσσουν προσαρμοστικότητα, για να αποφεύγουν την απώλεια νερού με τη διαπνοή. π.χ. στα κωνοφόρα με τη βελονοειδή ή λεπιοειδή μορφή των φύλ­λων μειώνουν την επιφάνεια τους.

ανεμογαμή : Φυτά στα οποία η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα άνθη είναι συνήθως μονο­γενή, στερούνται περιανθίου και stimonasεμφανίζονται πριν από τα φύλλα.

ανδρείο : Το αρσενικό μέρος του άνθους που συγκροτείται από τους στήμονες.

ανθήρας : Το επάκριο τμήμα του στήμονα που παράγει τα μικροσπόρια ή τους γυρεοκόκκους. Ένας ανθήρας αποτελεί­ται κανονικά από 4 γυρεοσάκους (2 στην οικογένεια Malvaceae ), οι οποίοι ανά 2 συνδέονται με το νήμα.

άνθη αρσενικά : Άνθη που έχουν μόνο στήμονες (στημονοφόρα).

άνθη θηλυκά : Άνθη που έχουν μόνο καρπόφυλλα (καρποφυλλοφόρα).

άνθη μονογενή : Άνθη με αναπαραγωγικά όργανα ενός μόνο γένους (αρσενικά η θηλυκά),

άνθη διγενή : Άνθη που έχουν στήμονες και καρπόφυλλα. Τα διγενή άνθη, όταν φέρουν όλα τα δομικά στοιχεία (σέ­παλα, πέταλα, στήμονες και καρπόφυλλα), λέγονται ακέραια.

anthos2

άνθος : Όργανο αναπαραγωγής των σπερματοφύτων. Το άνθος στα αγγειόσπερμα συνίσταται από μικροσποριόφυλλα (στήμονες) και μέγασποριά φύλλα (καρπόφυλλα). Αποτελείται συνήθως από ένα ανθικό άξονα ή ανθοδόχη και από περιάνθια μη αναπαραγωγικά μέρη (σέπαλα και πέταλα) που περιβάλλουν τους στήμονες και τα καρπόφυλλα. Στα γυμνόσπερμα τα αναπαραγωγικά όργανα φέρονται συνήθως σε ειδικούς ταξιανθικούς σχηματισμούς, τους κώνους, οι οποίοι διακρίνονται σε μικροκώνους (αρσενικά άνθη) και σε μακροκώνους (θηλυκά άνθη).

άνθος ακτινόμορφο : Ανθος που τα διάφορα ανθικά μέρη του έχουν συμμετρική διάταξη σε ένα άξονα συμμετρίας.symetr.anthi

άνθος ζυγόμορφο : Άνθος που τα διάφορα ανθικά μέρη του έχουν συμμετρική διάταξη σε ένα μόνο επίπεδο.

άνθος ψυχόμορφο : Άνθος ζυγόμορφο με τη μορφή πεταλούδας. Η οικογένεια Fabaceae (ψυχανθή) χαρακτηρίζεται κυρίως από ψυχόμορφα άνθη.

αχαίνιο : Απλός, αδιάρρηκτος, μονόσπερμος, ξηράς καρπός που προκύπτει από μονόχωρη, με ένα καρπόφυλλο ωοθήκη ( Ficus canca , Platanus sp . κ.λ,π).

votrysβότρυς : Ταξιανθία με κεντρικό άξονα, ο οποίος φέρει πλευρικά ποδισκοφόρα άνθη.

βράκτια : Φυλλόμορφα όργανα που φέρουν ταξιανθία. Τα βράκτια μερικές φορές έχουν ζωηρά χρώματα και μοιάζουν με πέταλα (π.χ. Euphorbia pulcherrina }.

βρακτίδια : Φυλλόμορφα όργανα σε μία ταξιανθία που στη μασχάλη τους φέρουν άνθη.

βραχυκλάδια : Πλάγιοι βλαστοί με μικρά μεσογονάτια διαστήματα. Τα βραχυκλάδια φέρουν συνήθως ανθοφόρους οφθαλμούς και σχηματίζουν τελικά τις ταξιανθίες.

γυναικείο : Το θηλυκό μέρος του άνθους. Το γυναικείο απαρτίζεται από το σύνολο των καρποφύλλων και αποτελείται από την ωοθήκη, το στύλο και το στίγμα,

γυρεόσακοι : Μέρη του ανθήρα (4 σε κάθε ανθήρα), όπου λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των γυρεοκόκκων.

γύρη : Τα μικροσπόρια των σπερματοφύτων, που παράγονται σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό και φέρονται συνήθως στους γυρεοσάκους.

 
free pokerfree poker

Ορολογία

© 2012 botany.gr