Read our guid to find the best vps hosting for your business

Populus deltoides

Λεύκη η δελτοειδής

genikaΕίναι δένδρο ταχυαυξές με ύψος 25-30μ. και διάμετρο 0.9-1.2μ., της Β.Α. Αμερικής. Ο φλοιός σχίζεται με βαθειές ρωγμές σε χοντρές επίπεδες σταχτιές πλάκες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Αναπτύσσεται κυρίως σε υγρά εδάφη αλλά παρουσιάζει σχετική αντοχή και σε ξηρά.

geo.eksΣτην Ελλάδα τη συναντάμε κοντά στις όχθες των ποταμών και σε περιοχές με αυξημένη υγρασία.

fylloplatΤα φύλλα είναι κατ' εναλλαγήν, δελτοειδή με έντονα οξεία κορυφή και βάση να σχηματίζει συνήθως ευθεία γραμμή. Ο μίσχος είναι πλατύς και αδενώδης μήκους 4-8 cm.

anthosplatΕίναι δίοικο είδος με άνθη μονογενή σε ιούλους.

karposplatΟ καρπός είναι ωοειδής κάψα με κοντό ποδίσκο, που κατά την ωρίμανση ανοίγει σε 3-4 καρπόφυλλα.


Κλώνοι του γένους Populus

'Οπως στα Salix έτσι και στα Populus παρατηρείται έντονος υβριδισμός μεταξύ των ειδών με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναγνώριση των ειδών. Απο τη φυσική ή τεχνιτή διασταύρωση μεταξύ των ειδών του γένους populus, ενδιαφέρον ιδιαίτερο προκάλεσαν τα υβρίδια που παρουσίασαν ξεχωριστή ταχυαυξότητα, ευθυτένεια, αντοχή σε προσβολές από έντομα και μύκητες όπως π.χ. τα υβρίδια μεταξύ της δελτοειδούς και μαύρης λεύκης.
Με βάση ορισμένες από αυτές ή άλλες επιθυμητές ιδιότητες και με τεχνητή επιλογή ατόμων προέκυψαν "οι κλώνοι", τα χαρακτηριστικά των οποίων μεταβιβάζονται στους απογόνους επακριβώς και ασφαλώς με μοσχεύματα. Γνωστά υβρίδια είναι τα ευρωαμερικάνικα Populus X eurameticana ( P. x canadensis ).

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr