Read our guid to find the best vps hosting for your business

Συστηματική κατάταξη - Ονοματολογία

Στη συστηματική κατάταξη των φυτών συνήθως διακρίνουμε:

Αθροίσματα

Κλάσεις

Τάξεις

Οικογένειες

Γένη

Είδη

Η μονάδα λοιπόν στη συστηματική κατάταξη των φυτών είναι το είδος και περιλαμβάνει, σύνολο φυτών με κοινά μορφολογικά, ανατομικά και φυσιολογικά γνωρίσματα που κληρονομούνται σταθερά στους απογόνους. Στο πέρασμα του χρόνου και κάτω από την επίδραση διαφορετικών κλιματολογικών (κυρίως) και εδαφολογικών παραγόντων , μπορεί να δημιουργηθούν στο είδος μικρότερες ομάδες φυτών (ατόμων) που διαφέρουν μεταξύ τους σε δευτερεύοντα γνωρίσματα ή ποικιλίες.

Τα Υβρίδια είναι φυτά που προέρχονται από φυσική ή τεχνητή διασταύρωση συγγενικών ειδών. Είναι φυσικό στα υβρίδια που προκύπτουν από τεχνητή διασταύρωση ή επιλογή των συγγενών ειδών να γίνεται βάσει των χαρακτήρων που θέλουμε να προσδώσουμε π.χ. ταχυαυξότητα, ευθετένεια, αντοχή στην ξηρασία κ.λ.π.

Οι Κλώνοι είναι τα φυτά που προέρχονται από αγενή πολλαπλασιασμό με ριζοβλαστήματα ορισμένων ειδών ή υβριδίων, με σκοπό την ταχύτερη αύξησή τους ή την διασφάλιση των γνωρισμάτων τους.

 

Ονοματολογία

Σε κάθε δασικό είδος είναι απαραίτητη η γνώση του γένους και του είδους που συνιστούν την ονομασία σε μία επιστημονική βάση και σε παγκόσμιο επίπεδο, εξουδετερώνοντας τα προβλήματα των τοπικών ονομάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τον προσδιορισμό ενός είδους δεν αρκεί η γνώση του γένους και του είδους, αλλά και το επώνυμο του επιστήμονα που έδωσε το όνομα στο φυτό. Αυτό συμβαίνει , γιατί σε ίδια είδη έχουν δοθεί διάφορα ονόματα. Έτσι λοιπόν όταν θέλουμε να δώσουμε την επιστημονική ονομασία του δασικού είδους ερυθρελάτη, γράφουμε: Picea excelsa. Picea είναι το γένος και excelsa το είδος. Ερυθρελάτη είναι το κοινό ελληνικό όνομα.

Η ονομασία των υβριδίων είναι η γραφή επιστημονικών ονομάτων δύο ειδών, από τα οποία προήλθαν, με το σύμβολο Χ ανάμεσά τους. Έτσι λ.χ. το υβρίδιο που προήλθε από φυσική διασταύρωση της Κεφαλληνιακής ελάτης και της Λευκής ελάτης ονομάζεται και γράφεται Abies cephalonica X Abies alba.

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr