Read our guid to find the best vps hosting for your business

Το Φυτικό Βασίλειο

Το σύνολο των φυτικών οργανισμών αποτελούν το Φυτικό Βασίλειο. Οι φυτικοί οργανισμοί διακρίνονται σε: Κατώτερους και Ανώτερους φυτικούς οργανισμούς.

Οι κατώτεροι φυτικοί οργανισμοί  μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι, αυτότροφοι ή ετερότροφοι, με διακύμανση μεγέθους (μονοκύτταροι οργανισμοί), από μικροσκοπικής κλίμακας μέχρι μερικά μέτρα (μεγάλα θαλάσσια φύκη), είναι οργανισμοί υδρόβιοι ή οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον με άφθονο νερό. Έχουν οργάνωση απλή, με ασαφείς μακροσκοπικές δομές που δεν διαρθρώνονται σε εξειδικευμένα τοπικά όργανα. Τέτοιοι φυτικοί οργανισμοί είναι τα βακτήρια, φύκη, λειχήνες, μύκητες και εν μέρει τα βρύα.

Οι ανώτεροι φυτικοί οργανισμοί, αυτότροφοι κατά κανόνα, που λέγονται και ανώτερα φυτά ή κορμόφυτα, παρουσιάζουν εξελιγμένη διάρθρωση με οργανωμένους ιστούς και εξειδικευμένα όργανα για τις λειτουργίες τους, όπως ρίζα, κορμό και κόμη. Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα δένδρα και οι θάμνοι.

Η Συστηματική Βοτανική επιδιώκει την εύρεση ενός τέλειου συστήματος κατάταξης των μελών του φυτικού βασιλείου, με βάση τις αρμοδιότητες και τις διαφορές των γνωρισμάτων εκείνων που κάτω από οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες εμφανίζονται στους απογόνους.  Έτσι τα 380.000 περίπου φυτικά είδη που είναι σήμερα γνωστά, ταξινομούνται (ή κατατάσσονται) σε λιγότερα ή περισσότερα αθροίσματα αλλά κανένα σύστημα δεν αντιπροσωπεύει την τέλεια διάρθρωση της φυσικής ποικιλότητας.

Αν θεωρήσουμε ότι τα αθροίσματα, με βάση ένα από τα επικρατέστερα και απλούστερα συστήματα κατάταξης των φυτών, είναι τα:

1. Schizophyta (Σχιζόφυτα) - Βακτήρια, κυανοφύκη -

2. Phycophyta (Φύκη)

3. Mycophyta (Μύκητες)

4. Lichenophyta (Λειχήνες)

5. Bryophyta (Βρυόφυτα)

6. Pteridophyta (Πτεριδόφυτα)

7. Spermatophyta (Σπερματόφυτα)

 

 
free pokerfree poker

© 2012 botany.gr